17 Ocak 2024 Çarşamba

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 230 : Geleneksel kültürü korumak önemli midir? ~~

 Selamlar canımlar! 

Deepsi bu haftanın konusunu seçmiş: Geleneksel kültürü korumak önemli midir?

Görünce ben de yazmak istedim. Eksik kalsam olmazdı kusura bakmayın yani o kadar zaman uzak kalmışım buralardan parmaklarım yazmak için deliriyor ben n'apim! :)

~~

Açıkça söylemeliyim ki bence geleneksel kültürü korumak önemli değil, çok çok önemli. 

Tabi körü körüne geçmişe saplanıp kalmaktan bahsetmiyorum. Gelişime ve değişime her zaman açık olmak, kabul etmek zorundayız ama geçmişimizi de yok saymamalıyız. Geçmişi olmayan bir topluluk kökleri olmayan ağaç gibidir bence. Onu toprağa bağlayıp beslenmesini sağlayan kökleri olmadan bir ağaç nasıl solup gidiyorsa geçmişi olmayan her toplum ve birey de yok olup gider diye düşünüyorum.

Gelin görün ki günümüz Türkiye'si de zaten öyle çok sevilecek durumda değil!

Ekonomi, yaşam tarzları, giyim tarzları, diziler, filmler, kitaplar, arkadaşlarla buluşulan mekanlar. Her şey ama her şey eskiyle kıyaslayınca çok boş geliyor bana. 

Cumhuriyet'in ilk yıllarında yayınlanan gazetelere, okul yıllıklarına vs. baktığımda o kadar şaşırıyorum ki. Gerçekten mutlulukla gülen gözler, şık ve güzel giyimli hanımlar, beyler... 

Şimdilerde bir akım da başladı biliyorsunuz. Geçmişe dönüş gibi. Köylere yerleşen gençler, eski mekanlara benzer mekanlar açan işletmeciler, retro tarz kıyafet tasarlayan tasarımcılar... 

Bence bütün mesele gelenekseli ve günceli bir bütün halinde ilerletebilmek. 

Güncel kitapları okuyalım ama eski zaman kitaplarını da okuyalım. Karşılaştıralım, arkadaşlarla sohbet edelim bu konularda. 

K-Drama izleyelim, Netflix'in altından girip üstünden çıkalım tamam ama eski siyah beyaz filmleri de izleyelim, tarihi belgesellere mutlaka hayatımızda bir yer verelim. 

Bireyselleşelim, kendi ayaklarımızın üstünde duralım ama aile bağlarını asla koparmayalım, birlik beraberlik içerisinde yaşamaya devam edelim. 

Kendimizi ezdirmeyip haklarımızı koruyalım ama büyüklerimize saygımızı da yitirmeyelim. 

Böyle böyle uzar gider. Çenem düştüğü zaman toplamak zor oluyor biliyorsunuz :)


Uzun lafın kısası: Globalleşelim ama aslımızı kaybetmeyelim... 


DipNot: İsteyen herkes yazabilir elbette! Özellikle şöyle 15-20 yaşlarında bir blogger dostumuz var ise onların düşüncelerini çok çok merak ettiğimi belirtmek isterim. 

Kocaman Sevgilerimle,

NOT: GÖRSEL GOOGLE'DAN ALINTIDIR.

10 yorum:

  1. Kuzey Kore gibi kapalı toplum olmayalım elbette, ama yerel kültür de millet olmanın gerekliliğidir. Ben geleneksel kültürün yaşatılması gerekir diye düşünüyorum. Sevgiler 🌺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde Yazar
      Bu konuda benzer fikirlere sahibiz :)

      Sil
  2. Aslımızı kaybetmeden küreselleşmek... Biraz düşündürücü. Eyvallah

    YanıtlaSil
  3. pekiii, bugünü yaşayalım bugünü sevelim ama geçmişi de unutmayalım yaniii oluy pekiii :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel değerlendirmişsiniz ve İslâm'da gelenek ve göreneklere değer verir. Bir toplumu yok etmek istiyorsanız gelenek ve göreneklerinden köklerinden koparmanız yeterlidir.. Biz kadınlara çok önemli görevler düşmekte gelecek nesilleri bizler yetiştiriyoruz. Kültürler de yozlaştı kitaplar diziler artık onlara da kimse güvenmiyor.. Hava puslu burnumuzun ucunu göremez olduk.. Birlik ve kardeşliği nakış nakış işlememiz gerekiyor çocuklarımıza...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonsuzluk ve Ötesi
      Çok doğru söylediniz. En büyük görev biz kadınlara düşüyor çünkü gelecek nesili yetiştiren bizleriz...

      Sil

İlk fırsatta cevap vereceğim!.. (:
I will reply your comment as soon as possible! (: